Viden om Vinduer

Guide til istandsættelse af gamle vinduer og valg af nye vinduer
samt gennemgang af vinduets konstruktion, typer og historie.

Vinduesbeslag

Vindues omfatter hjørnebånd, hængsler, rumpestabler, stormkroge, anverfere, sikringsbeslag og hasper til vinduer etc. samt evt. koblingsbeslag (til koblede rammer).

Vinduesbeslag er en fællesbetegnelse for dele af metal eller plast, der enten bruges til at holde sammen på vinduet eller til at betjene det.

For vinduesbeslag i metal er et af de helt store problemer rust.
Rust skæmmer og skader. Det er særligt alvorligt når skruer ruster, fordi de stikker dybt ind i træet og skaber en fugtkorridor. Den ekstra udgift til rustbeskyttelse er lille i forhold til de potentielle skader - og det er dyrt at udbedre efter rustne beslag.

Nye vinduesbeslag er rustbeskyttede fra fabrikken, mens gamle vinduesbeslag skal beskyttes i forbindelse med vinduesistandsættelse.

Vinduesbeslag skal både funktionelt og i udformningen passe til det vindue, de skal sidde på. På de følgende sider vises en række typiske vinduesbeslag til dannebrogsvinduer.

Hjørnebånd og hængsler er en del af vinduets beslag. Hjørnebånd benyttes til at holde sammen på vinduet og til at stabilisere vinduet. Hængsler benyttes til ophæng og til at betjene vinduet.

Læs om hjørnebånd og hængsler

Lukketøj og ventilation omhandler beslag til at lukke vinduet. Nogle beslag kan derudover fastholde vinduet i forskellige ventilationspositioner.

Læs om lukketøj og ventilation

Der benyttes særlige beslag til vinduer med forsatsløsninger.

 

Læs om beslag til forsatsløsninger

 

Rust er et af de helt store problemer i forbindelse med metalbeslag. 

Nye beslag er rustbeskyttede fra fabrikken, mens gamle beslag skal rustbeskyttes.

Læs om rustbeskyttelse af beslag