Viden om Vinduer

Guide til istandsættelse af gamle vinduer og valg af nye vinduer
samt gennemgang af vinduets konstruktion, typer og historie.

Træ

Træ er ikke bare træ. Der er naturligvis forskel på de forskellige træarters egenskaber, men to stykker træ af samme art kan også have vidt forskellige egenskaber. 
Det har stor betydning hvilken del af træet der er tale om, under hvilke forhold det er vokset, og hvordan det er fældet, udskåret og behandlet. 

Vindue af træ

Karakteristik

Træ kan karakteriseres efter følgende forhold:

 • kerneved/splintved
 • densitet
  - årringes tæthed
  - harpiksindhold (kun nåletræ)
 • grosted og fældning 
 • lagring / tørring 
 • udskæring (spejlskåret/planskåret)
 • lagring, tørring, transport 
 • imprægnering og andre behandlinger

Valg af træ

Forskellige træarter og forskellige sorteringer har forskellige egenskaber. 

Vælg en god kvalitet i forhold til krav og anvendelse; det er billigst i det lange løb. Men der er ingen grund til at vælge teak til ganske almindelige vinduer. Kernetræ i fyr har rigelig varighed, og det er billigere, lettere at bearbejde og mere miljøvenligt. 

Der er en hyppig påstand at gammelt træ er bedre end nyt, og der har endda været gjort forsøg på at igangsætte produktion af nye vinduer fremstillet af gammelt træ.

Men det er en myte. Godt træ er godt, og dårligt træ er dårligt - uanset om det er nyt eller gammelt. Dét gamle træ, der har overlevet til i dag, er træ af god kvalitet; det dårlige er for længst gået til. 

Gammelt træ egner sig heller ikke til egentlig produktion af nye vinduer. Træet blev i sin tid sorteret i snedkertræ - til vinduer, døre og møbler - og tømmer til bygnings-konstruktioner. Snedkertræet var det fine højkvalitetstræ, mens tømmer godt kunne have vindridser, revner, bomkanter m.m. 
Snedkertræet er blevet brugt, og der findes ikke gammelt snedkertræ. Der findes gammelt tømmer fra nedrivninger, men det er stadig lige så uegnet til snedkerbrug som det var da det i sin tid blev sorteret.

Udskæring af træ

Træ der har vokset langsomt, er stærkest og bedst egnet til vinduestræ. Derudover er der stor forskel på hvorfra træet stammer fra i træstammen.

Læs om udskæring af træ 

Træarter

De forskellige træarter har forskellige egenskaber og forskellige styrker og anvendelsesmuligheder.

Læs om træarter 

Harpiks og imprægnering

Harpiks er træets naturlige beskyttelse mod råd og svamp, men der er flere forhold der har indflydelse på træets holdbarhed.

Læs om harpisk og imprægnering