Viden om Vinduer

Guide til istandsættelse af gamle vinduer og valg af nye vinduer
samt gennemgang af vinduets konstruktion, typer og historie.

Udarbejdet af:

Lading arkitekter
+ konsulenter A/S

Ingeniørfirmaet
Huset Hovmand ApS

Med støtte fra:

Erhvervs og Boligstyrelsen

Grundejernes Investeringsfond

Kontakt:

Telefon +45 4581 0108
info@viden-om-vinduer.dk

Konstruktion og materialer

Vinduets konstruktion og materialer rummer en grundig gennemgang af de forskellige typer vindueskonstruktioner og vinduets enkelte materialebestanddele, samt tilstødende bygningsdele.

Forskellige træarter og forskellige sorteringer har forskellige egenskaber. Det har stor betydning hvilken del af træet der er tale om, under hvilke forhold det er vokset, og hvordan det er fældet, udskåret og behandlet.

Læs om træ

Glas og ruder indeholder en gennemgang af de generelle egenskaber for glas og rudekonstruktioner. Glas er materiale, mens ruder er af en eller flere, evt. sammensatte glasplader, som man monterer i vinduets ramme.

Læs om glas og ruder

Malervarer er et omfattende område og omfatter her de forskellige typer af malerprodukter til behandling af vinduer og vinduesbeslag.

Læs om malervarer

Kit og glaslister benyttes i kombination med monteringsbånd og profiler til at fastgøre vinduesglasset i vinduet og sammen med tætningslister, at sikre at vinduet er tæt.

Læs om kit og glaslister mv.

Beslag er en fællesbetegnelse for dele af metal eller plast, der enten bruges til at holde sammen på vinduet eller til at betjene det. Beslag skal både funktionelt og i udformningen passe til det vindue, de skal sidde på.

Læs om beslag

Sålbænken er en tilstødende bygningsdel til vinduet. En sålbænk skal lede vand væk fra samlingen mellem vindue og facade. Sålbænke fås i forskellige udformninger og materialer. Vær opmærksom på at vindue og sålbænk skal passe til hinanden. 

Læs om sålbænke

Kalfatringsfugen er fugen mellem karm og facade. Kalfatringsfuger er ofte et svagt led i en facade med hensyn til varme- og lydisolering og indtrængende fugt. Utætheder kan give både give træk og føre til fugtskader.

Læs om kalfatringsfuger